Contoh Soalan MUET Speaking 2021

Adakah korang tgh tercari-cari contoh soalan MUET Speaking 2021. Alhamdulillah. Akhirnya korang sampai ke tempat yang betul. Kali ini, Abe akan bincangkan serba ringkas apakah kesukaran MUET Speaking Test yg dihadapi, format MUET Speaking Test dan beberapa contoh soalan MUET Speaking. Paling penting, juga dikongsikan apakah cara lulus MUET Speaking dengan baik.

Contoh Soalan MUET Speaking 2021

Kesukaran MUET Speaking Test

Kertas MUET Speaking dikatakan mencabar bagi pelajar Malaysia. Ini adalah disebabkan, majoriti penduduk Malaysia tidak menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa dalam perbualan seharian.

Bagi mengatasi masalah ini, korang digalakkan memperbanyakkan bercakap dalam Bahasa Inggeris antara sesama rakan. Walaupun sekadar menggunakan perkataan-perkataan yang mudah.

Apa yang penting, kena biasakan diri. Berboraklah dengan best fren korang – janji poin atau mesej yang hendak disampaikan dapat difahamai dengan jelas. Lakukan ini dengan kerap agar tidak kekok semasa MUET Speaking Test itu nanti.

Ada empat jenis ujian yang perlu korang lalui dalam peperiksaan MUET iaitu Listening Test (Ujian Pendengaran), Speaking Test (Ujian Lisan), Reading Test (Ujian Pemahaman) dan juga Writing Test (Ujian Penulisan).

Keempat-empat ujian MUET ini memberi jumlah markah keseluruhan sebanyak 300. MUET Reading test menyumbang markah tertinggi iaitu sebanyak 120 markah. Diikuti MUET Writing Test berjumlah 90 markah. Kemudian MUET Listening Test sebanyak 45 markah. Begitu juga dengan MUET Speaking Test yg menyumbang sebanyak 45 markah.

Selain itu, korang juga boleh baca pengalaman kawan-kawan korang yg dah lalui paper Speaking di Pengalaman MUET Speaking ni.

Format MUET Speaking Test

Kali ini kita akan fokus kepada MUET Speaking Test sahaja. Lupakan yg lain dahulu sementara ini.

MUET Speaking Test adalah bertujuan menilai kefasihan korang. Di samping mengukur tahap penguasaan korang dalam pertuturan Bahasa Inggeris.

Korang akan diperuntukkan masa selama 30 minit sahaja. Korang akan diarahkan untuk berkomunikasi dengan 3 orang lagi calon lain. Saya lupa bagi tahu ke? Ya.. dalam MUET Speaking Test ada 4 orang calon semuanya termasuk korang.

Semasa MUET Speaking Test ini, masing-masing akan diberikan satu situasi yg sama. Tetapi diberikan pendapat berlainan. So, basically korang kena pertahankan pendapat masing-masing.

MUET Speaking Test ini ada dua (2) bahagian. Dikenali sebagai Task 1 dan Task 2.

Jangan bimbang. Abe terangkan di bawah..

Task 1 – Individual Presentation

Task 1 adalah individual presentation. Korang perlu / mesti keluarkan pendapat secara individu. Setiap daripada calon akan diberikan satu situasi yg berlainan antara satu sama lain.

Mengikut giliran masing-masing, korang kena mengeluarkan pendapat-pendapat paling yg ada dalam kepala korang saat itu dalam tempoh 2 minit. Tapi sebelum tu, korang diberi 2 minit untuk membuat persediaan. Tulislah segala yg terfikir masa ni.

Task 2- Group Discussion

Task 2 adalah droup discussion. Seperti namanya, keempat-empat calon dikehendaki berinteraksi antara satu dengan lain. Korang akan diberikan satu situasi sama tetapi dengan pendapat berlainan.

Jadi korang kena menyertai perbincangan ini dengan pendapat yg telah diberikan. Utk task 2, korang diberi 3 minit untuk membuat persediaan. Perbincangan dibenarkan berlangsung selama 8 – 12 minit.

Contoh Soalan MUET Speaking 2021

Selepas masuk ke dalam bilik peperiksaan, korang berempat (ada tiga lagi calon lain) akan duduk di tempat masing-masing yg ditandakan candidate A, candidate B, candidate C dan candidate D.

Tempat duduk ini akan ditentukan oleh pihak MUET. Korang tak boleh pilih-pilih ikut suka.

Setelah duduk di meja masing-masing, kertas soalan MUET yg mengandungi Soalan MUET Speaking Part 1 dan Soalan MUET Speaking Part 2 akan diedarkan.

Ok, berikut adalah contoh soalan MUET Speaking 2021. Ini contoh sahaja ya. Bukanlah ini soalan sebenar yg akan diajukan pada tahun ini.

Katakan korang candidate A. Jadi contoh soalan MUET Speaking Part 1 korang adalah seperti di bawah:

Contoh Soalan MUET Speaking 2021 Part 1 Candidate A

Contoh soalan MUET Speaking Part 2 korang pula ada seperti berikut:

Contoh Soalan MUET Speaking 2021 Part 2 Candidate A

Untuk candidate B, contoh soalan MUET Speaking Part 1 yg dia dpt adalah seperti ini:

Contoh Soalan MUET Speaking Part 1 Candidate B

Manakala, contoh soalan MUET Speaking Part 2 yg dia dpt adalah lebih kurang begini..

Contoh Soalan MUET Speaking Part 2 Candidate B

Sebenarnya, perasan tak di situ. Soalan MUET Speaking Part 2 – Group Discussion yang perolehi adalah sama! Memang benar, semua candidate A, B, C dan D akan memperolehi soalan Part 2 yang serupa sahaja.

Hanya soalan Part 1 – Individual Presentation sahaja yg berbeza.

Jadi seterusnya di bawah ini, abe hanya dikongsikan contoh soalan MUET Speaking Part 1 utk candidate C dan D saja la ya.

Contoh Soalan MUET Speaking Part 1 Candidate C
Contoh Soalan MUET Speaking Part 1 Candidate C
Contoh Soalan MUET Speaking Part 1 Candidate D
Contoh Soalan MUET Speaking Part 1 Candidate D

Apa? Korang masih keliru? No problem.

Cara lulus MUET Speaking 2021 dengan baik

Untuk menjawab soalan komponen speaking ini dengan baik atau cemerlang ada kaedahnya.

Semuanya ada di dalam Panduan MUET ini..

Rujukan Contoh Soalan MUET Speaking 2021

Atau,

Mungkin korang nak baca dahulu tips-tips dan panduan lulus MUET ni.

Tapi, Kenapa Saya Kena Dapatkan Panduan MUET Ni?

Ada lapan sebab utama kenapa korang kena dapatkan Panduan MUET ini sekarang juga. Ada diterangkan di bawah. Nombor 4 tu paling win!

1) Korang jadi insan yg baik

Untuk makluman korang, sebahagian daripada hasil jualan Panduan MUET ini akan disalurkan ke dana atau tabung bantuan mangsa-mangsa banjir, gempa dan mangsa peperangan serta pelarian.

Disebabkan itu, andai korang gagal sekalipun dalam peperiksaan MUET Speaking yg akan dihadiri kelak, korang tak gagal total. Sekurang-kurangnya korang berjaya membantu saudara-saudara kita yg sedang diuji oleh malapetaka dan musibah dan amat-amat memerlukan pertolongan korang pada saat ini.

Ni baru bagus. Kecik-kecik lagi dah boleh bantu orang!

2) Hati jadi riang gembira

Nota ringkas & padat dlm Panduan MUET ni akan menjimatkan tenaga korang. Tak perlu berlari seluruh Internet cari bahan utk menduduki dan menjawab peperiksaan MUET yg betul. Tak perlu berjam-jam mengadap skrin. Mata tak letih. Pikiran pon tak kusut. Hati pon jadi riang gembira di hari raya. Haha..

3) Korang dibimbing oleh tenaga pengajar dan pemeriksa kertas Bahasa Inggeris

Panduan MUET ini ditulis oleh Puan Norehan M. Nooh.

Siapakah beliau?

Puan Norehan M. Nooh berpengalaman luas dalam bidang ini. Puan Norehan M. Nooh juga sudah berbelas tahun menjadi tenaga pengajar, pemeriksa kertas Bahasa Inggeris dan berkelulusan Sarjana TESL.

Korang rasa?

4) Lebih masa main COC

Korang jangan acah-acah tak bersalah pula. Korang kaki game kan? Takut masa bermain game korang terganggu? Boleh. Tiada masalah. Korang grab jer Panduan MUET (dan menjadi lebih bersedia menduduki ujian MUET Speaking). Pastu, baca nota-nota tu. Habis ceta.

Tinggal tunggu masa exam MUET je sampai. Sementara tu, ada lebih masa terluang utk layan PUBG, ML, COC dll..

5) Guna pengalaman 13 tahun kami sepenuhnya

Contoh soalan MUET dan skema jawapan yg diberikan akan membiasakan korang dengan format sebenar peperiksaan MUET. Bukan soalan bocor. Bukan soalan ramalan. Bukan sama sekali. Tetapi jenis soalan MUET yang hampir sama.

Korang pinjam dan guna semaksimumnya pengalaman kami selama 13 tahun (semenjak 2008) dalam bidang peperiksaan dan kerjaya di Malaysia.

6) Memudahkan hidup korang

Skema cara menjawab soalan MUET dalam panduan ini ada disediakan. Paling senang, korang hafal jer caranya. Tapi tgk nasib juga la. Kalau kebetulan soalan MUET 2021 kali ini agak mirip. Memang kacang goreng la kan..

7) Boleh simpan duit lebih (untuk beli phone baharu)

Panduan MUET ni murah giler. Cuma RM30 sahaja. Apa yang Korang boleh dapat dengan RM30 pada masa ini? Takda apa sgt pun. Malah, utk topup data sebulan pun hampir tak cukup, kalau kuat layan Youtube!

Oleh kerana betapa murahnya Panduan MUET ni. Tiada apa yang korang akan rugi mendapatkannya. Ini akan menjimatkan duit korang. Simpan duit lebih tu buat beli phone model baharu yang jadi idaman kalbu. Merecik hawau ko..

8) Dan lagi hawau..

Disebabkan kemurahan rujukan Panduan MUET ni juga. Korang hanya perlu laburkan beberapa ringgit sahaja sebagai modal untuk meningkatkan peluang memperolehi masa depan yang bergemerlapan dan mengikuti jurusan pengajian yang menjadi idaman korang!

Sempat ke pos buku Panduan MUET ni?

Panduan MUET ini BUKAN BUKU. Tiada pengeposan barang berlaku (tambah-tambah lagi dalam musim COVID ni). Rujukan ini adalah eBook dalam versi download (format PDF).

Korang akan diberikan akses ke laman download untuk memuaturun kesemua komponen selepas bayaran diselesaikan. Selalunya proses ni memakan masa kurang daripada 2 jam (kalau korang beli menggunakan billplz / online banking). Jadi tak perlu lagi tunggu J&T atau NinjaVan datang ke rumah.

Lagi pun..

Cara ni lebih cepat untuk korang mula study exam MUET!

Jadi itulah dia contoh soalan MUET Speaking 2021 yang dapat abe kongsikan kali ini. Semoga memberi manfaat kepada korang.

Leave a Comment

error: Content is protected !!